حمله طالبان به بلخاب با کمک یک مقام پیشین در بلخ انجام شد

در تهاجم طالبان به بلخاب در اوایل تیرماه امسال، ۳۶ نفر کشته و ۲۷ هزار آواره شدند

سید عبدالله مسرور دو دوره عضو شورای ولایتی بلخ بود و در دولت جمهوریت، به‌عنوان معاون این شورا کار می‌کرد- Facebook/ @s.abdoollahmasror

ایندیپندنت فارسی به اسنادی دست یافته است که نشان می‌دهد که سید عبدالله مسرور، معاون شورای ولایتی (شورای شهر) استان بلخ در دولت پیشین افغانستان و از اعضای ارشد حزب حرکت اسلامی آزاد، در تهاجم گسترده طالبان به بلخاب که اوایل تیرماه انجام شد و به کشته‌شدن دست‌کم ۳۶ نفر و آواره شدن ۲۷ هزار نفر انجامید، دست داشته است.

سید عبدالله مسرور دو دوره عضو شورای ولایتی بلخ بود و تا آخرین روزهای فروپاشی دولت جمهوریت به‌عنوان معاون این شورا کار می‌کرد.

 با سلطه طالبان بر افغانستان، این گروه نهادی به نام «کمیسیون حل مشکلات عمومی شیعیان افغانستان» ایجاد کرد و شخصی به نام قاری حافظ ذاکرالله قانت را در راس آن گماشت. قاری قانت در آبان ۱۴۰۰ و پس از آغاز به فعالیت این کمیسیون، در صحبتی با ایندیپدنت فارسی گفته بود که این نهاد زیر نظر اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان کار می‌کند و او و بقیه اعضای این نهاد از مقام‌های امنیتی این گروه دستور می‌گیرند.

سید عبدالله مسرور و شماری دیگر از مقام‌ها و رهبران سیاسی که در دولت‌های پیشین افغانستان در بخش‌های مختلف دولت افغانستان فعالیت می‌کردند، اکنون اعضای این کمیسیون‌اند. یک عضو این کمیسیون به شرط محفوظ ماندن نامش به ایندیپندنت فارسی گفت که این کمیسیون از بدو تاسیس تاکنون فقط یک ماموریت داشته و آن ردیابی، بازداشت و به زندان انداختن چهره‌های مخالف طالبان از میان شیعیان افغانستان بوده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به گفته این منبع، برخی اعضای این کمیسیون رقبای سیاسی خود را به اتهام‌های مختلف به دام اداره استخبارات طالبان می‌اندازند.

در نامه‌ای که با ایندیپندنت فارسی به اشتراک گذاشته شد، قاری حافظ ذاکرالله قانت، رئیس کمیسیون حل مشکلات عمومی شیعیان افغانستان، به مقام‌های طالبان پیشنهاد کرده است به پاس خدمات سید عبدالله مسرور به طالبان، در تشکیلات این گروه، به او یک مسند مهم داده شود.

قانت در این نامه نوشته است: «سید عبدالله مسرور یک جوان آگاه، تحصیل‌کرده، مخلص، مومن و متعهد به امارت اسلامی است که ما جمعی از مجاهدین امارت اسلامی ذیلا ایمان‌ و وفاداری او را تایید می‌کنیم و از مسئولان محترم می‌خواهیم در صورت صلاحدید، فرد یادشده را در مناصب دولتی به‌کار گیرند و مورد لطف خود قرار دهند.»

ذیل این نامه، چندتن از فرماندهان ارشد اداره استخبارات طالبان، ازجمله امین‌الله وقار، از «ریاست ۴۹۰»، ضمن تایید سخنان قاری قانت نوشته‌اند که سید عبدالله مسرور در یک‌سال گذشته با طالبان همکاری‌های فراوان کرده است و باید در یک مسند دولتی منصوب شود.

در این میان، مفتی رحیم‌الله، رئیس واحد «۰۷» اداره استخبارات طالبان، در مورد سید عبدالله مسرور چنین نوشته است: «من بیشتر از یک‌ سال است که با سید عبدالله مسرور، فرزند شهید سید اسدالله مسرور، آشنایی دارم. ایشان در مورد جنجالی که در شهرستان بلخاب به‌وجود آمد، راهنمایی‌ها و اطلاعات بسیار دقیقی از مخالفان امارت اسلامی در اختیار ما قرار داد. نامبرده فردی امین و متعهد به امارت اسلامی است؛ همان‌طور که پدر ایشان نیز همکاری همه‌جانبه با امارت اسلامی داشت.»

سخنان مفتی رحیم‌الله در این نامه نشان می‌دهد که سید عبدالله مسرور به طالبان در جمع‌آوری اطلاعات، تدارک حمله و تعقیب مخالفان این گروه در بلخاب کمک کرده است.

سید عبدالله مسرور در تماس با یکی از خبرنگاران ایندیپندنت فارسی، صحت نامه فرماندهان طالبان درمورد خود را تکذیب کرد‌‌؛ اما چندین منبع در کمیسیون حل مشکلات عمومی شیعیان افغانستان، درستی این نامه، امضاها و مهری را که روی که آن زده شده است، تایید کردند.

یک هفته پس از تهاجم طالبان به بلخاب و پس از شکست مولوی مهدی و آواره‌شدن حدود ۲۷ هزار تن از ساکنان آن شهرستان، سید عبدالله مسرور و سید حسن شریفی بلخابی با مولوی عبدالسلام حنفی، معاون نخست‌وزیر طالبان، در کابل دیدار کردند. در آن ملاقات، مسرور و شریفی علمکرد طالبان در بلخاب را ستودند.

در تهاجم هزاران نفری طالبان به بلخاب و درگیری‌هایی که حدود یک هفته طول کشید، دست‌کم ۳۶ تن، ازجمله برخی نظامیان تحت امر مولوی مهدی، فرمانده ناراضی طالبان، و ساکنان غیرنظامی بلخاب کشته شدند. طالبان پنجم تیرماه، پس از عقب‌نشینی نیروهای تحت امر مولوی مهدی به ارتفاعات کوهستانی، به بلخاب وارد شدند و منازل غیرنظامیان را بازرسی و آنان را بازداشت و تیرباران کردند.

دفتر هماهنگ‌کننده امور کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد ۱۵ تیرماه گزارش داد که در نتیجه درگیری در بلخاب و ورود طالبان به این شهرستان، ۲۷ هزار نفر از ساکنان آن منطقه، ازجمله کودکان، زنان، کهنسالان و افراد بیمار به مناطق کوهستانی پناه برده‌ و آواره شده‌اند. در آن زمان، شماری از ساکنان بلخاب به ایندیپندنت فارسی گفتند که طالبان، افراد محلی و مقام‌های پیشین دولت جمهوری که با آنان همکاری کردند، افراد مورد نظر خود را بازداشت و شکنجه کردند و خانه‌ شماری از مردم را به اتهام همکاری با مولوی مهدی غارت کردند.

وزارت دفاع طالبان ۲۶ مرداد در اطلاعیه‌ای، اعلام کرد که مولوی مهدی را هنگامی که می‌خواست از افغانستان خارج شود، در مرز افغانستان و ایران کشته است. پس از این ادعای طالبان مبنی‌بر کشته‌شدن مولوی مهدی، از سرنوشت ده‌ها مرد مسلحی که مهدی در بلخاب تجهیز کرده بودند، هیچ اطلاعی در دست نیست.